כשאוכל הופך להתמכרות ומשתלט על החיים
מאמר חמישי מתוך סדרת כתבות שלי המפורסם ב-Ynet, מדור בריאות
הקביעה אם דבר כלשהו הוא התמכרות היא בתשובה לשאלה, האם אנחנו יכולים בלעדיו והאם הוא שולט בחיינו. כך גם הדבר בהפרעות אכילה שממלאות תפקיד מרכזי בהתנהלות היומיומית של הסובלים מהן. כך תדעו שהתמכרתם
קרן בלומנטל יניר פורסם: 24.07.17 , 08:48
מי מאיתנו לא "מכור" למשהו? לסדרת טלוויזיה, שוקולד, ספורט, סיגריות, מה שזה לא יהיה. שאלה חשובה לזיהוי ואישוש קיומה של התמכרות היא כנראה - האם אני יכול בלי? מה קורה כשהדבר שאנו מכורים לו חסר? למעשה, נדמה שהשאלה היא כמה אנחנו שולטים בדבר או שמא שהוא שולט בנו?
איני באה לקבוע אם הפרעת האכילה היא התמכרות או לא, אלא להציע להתבונן על הממד ההתמכרותי הקיים בהפרעות האכילה.
שאלה של שליטה
בדומה להתמכרויות אחרות גם בהפרעות אכילה, אין שליטה (למרות שבשלבים מסוימים, בעיקר בהתחלה, יש תחושה מדומה שכזו). ההפך משליטה הוא ששולט.
הפרעת האכילה אוחזת במושכות האדם הסובל ממנה, מנהלת את חייו כסוס פרא. האנשים הללו מבינים שכלתנית כי ההרגעה והסיפוק המיידיים בטווח הקצר אינם אלא צעד נוסף בדרך אל הרס עצמי קשה, יודעים שה"אופוריה" הזמנית/רגעית מתחלפת ברגש שלילי המשפיע לרעה על כל תחומי החיים, ובכל זאת חווים כי הצורך חזק מהם ואין באפשרותם לעצור. שאין להם שליטה.
הפרעת אכילה (כמו אנורקסיה) יכולה להיות התמכרות להפך-מהדבר. התמכרות לתחושה ה"ממסטלת"-משהו של החולשה. לא מדובר בדרך כלל בהתמכרות לתחושת הרעב, כיוון שבשלב מסוים כבר לא ממש מרגישים אותו, כי מנגנון הרעב והשובע פשוט נדפק (וכן, זה דבר הפיך שאפשר לתקן בטיפול). זו יכולה להיות התמכרות לספירת קלוריות, לספורט אובססיבי, לארוחות בגודל והרכב מסוים.
בהפרעת אכילה (כמו בולימיה או אכילה זללנית) יכולה להיות התמכרות לבולמוסי האכילה, שאחריהם מגיעות או לא מגיעות ההקאות. התמכרות לתחושת המלאות ("עד כדי פיצוץ") או התמכרות לתחושת הריקנות שאחרי ההיטהרות (הקאה, שלשול, חוקנים וכד').
הפרעת האכילה יכולה להיראות כמו התמכרות למרדף אחרי מספר מסוים שמופיע על המשקל, מספר שלא נשאר יציב כמעט אף פעם ורק מוגדר מחדש וכלפי מטה בכל פעם מחדש. התמכרות למרדף אחרי מראה מסוים, בדרך כלל שדוף וכחוש (סטייל ה"הרואין-שיק" הידוע), או למדידות חוזרות ונשנות של מידות הגוף והאיברים (מה שמכונה בשפה המקצועית
Body checking).
כמעט בכל ההתנהגויות הללו, כמו בהתמכרויות ה"קלאסיות" המוכרות, מופיע סוג של דחף (כמו מן "קרייב"), מופיע סוג של ריגוש, ומופיעה התחושה שאי אפשר בלי (אי אפשר בלי להקיא, אי אפשר בלי לצום, אי אפשר בלי לרוץ 10 ק"מ כל יום וכד').
מחליפים התמכרות אחת באחרת
הפרעת האכילה יכולה "להתלבש" על אנשים שיש להם נטייה להתמכר (מועדות ביולוגית או משפחתית למשל), נטייה להיסחף אחר משהו, עד כדי יכולת מוגבלת, אם בכלל, לעצור ולשלוט במצב.
לעתים קרובות נראה פרט ל"התמכרות" להפרעת האכילה התמכרויות אחרות שכיביכול אינן קשורות למחלה (הדבר מאפיין יותר הפרעות אכילה כמו בולימיה או אכילה זללנית):
שופינג אובססיבי - הרבה קניות, והרבה מכל דבר, לפעמים אפילו עד כדי גניבה.
סקס - לא מוגן, לא מובחן, עם דמויות משתנות אקראיות.
אלכוהול - שתייה מוגזמת עד כדי שכרות, גם אצל מי שאלכוהול נחווה כ"מסוכן" בגלל הערך הקלורי הגבוה יחסית שלו.
סמים, התנהגויות מסתכנות שונות ועוד.
הפרעת האכילה יכולה לתת הקלה לא אמיתית, הפחתה במתח ובחרדה שנחווים (כנראה בלי קשר לענייני אוכל, גוף ומשקל), תחושה של שליטה מול חווית חוסר השליטה הפנימית שבאה לידי ביטוי, כאמור, בתחומים האחרים.
התמכרות או לא. בטיפול בהפרעת האכילה חשוב שהדגש יהיה על הפחתת האיסורים וההגבלות של האדם על עצמו בכל הקשור למזון, אכילה ומראה. בהתמכרויות האחרות (כמו אלכוהול וסמים למשל) הדגש יהיה על התרחקות מהחומר המסוכן ואיסור מיידי ומוחלט של צריכתו.
חשוב לשים לב
כמו בכל התמכרות, הגוף מסתגל, וכדי להשיג את תחושת ה"היי" הנכספת יהיה צורך בהגדלת כמות ה"מנה". לכן, יהיה רצון כמעט תמידי לרדת "רק עוד קצת" (ולא משנה אם היעד המשקלי הושג).
זו הסיבה שכמויות המזון הנטרפות בעת התקף אכילה יילכו ויגדלו, מה שכמובן מביא להמשך שקיעה בבוץ התובעני של המחלה.
הכותבת היא פסיכותרפיסטית ומטפלת באמנות (M.A), מומחית בטיפול בהפרעות אכילה וקשיים רגשיים שונים
לקריאת הכתבה באתר YNET לחצו כאן